Tänä vuonna Möhkönvirta -näyttely laajenee myös Parppeinvaaran runokylään. Parppeinvaaran Korhosen hirsiaitoissa esillä ovat taiteilijat Asko Salminen ja Toivo Jaskanen, jonka installaatio on nimeltään Muodonmuutoksia.

Aitoissa on myös esillä runoteos "Metamorfoosi", joka on kirjailija Heikki Turusen uudelleen sommittelema kokonaisuus kokoelmastaan "Kahunpäinen metsänvartija". Kokoelman teema on luonnon ja erityisesti metsän suojelu. Saksofonisti Petri Karttusen musiikki säestää Heikki Turusen ja Hannu Virolaisen lukemaa runoteosta.

"Minä olen metsän ukko,

vaari viijakon vihannan.

Silkistä ei ole sivuni,

tuohisesta turkkiseni.

Kiillä ei kupari kupeilla,

kultakaarna kulmasilla."

Ote Heikki Turusen runosta Metsän ukko

 

Kesän 2014 teemanäyttelyt Parppeinvaaran Runokylässä ovat näyttely Ilomantsin sankarihautausmaista ja nykytaidenäyttely Möhkönvirta 2014

Sankarihautausmaanäyttelyn valokuvamateriaalin on koonnut Ilomantsin Valokuvausseura ja näyttely on esillä Runopirtin vaihtuvien näyttelyiden tilassa 1.6.-31.8.2014. Möhkönvirta 2014-näyttely on esillä Luontopirtti Mesikässä 6.6.- 31.8.2014.  Mesikän taiteilija on sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen, joka pitää näyttelyn lisäksi Runokylässä sarjakuvatyöpajan Matelin päivänä 22.7.2014. Parppeinvaaran Runokylän lisäksi Möhkönvirta 2014-näyttely on esillä Möhkön ruukilla, Petkeljärven retkeilykeskuksessa ja Taitokeskus Ilomantsissa Piirolan pihassa.

Möhkönvirta 2014- tiedote.

Möhkönvirta 2014-näyttelyvihko.

 

Möhkönvirta 2016- nykytaidenäyttely on esillä myös Parppeinvaaran Runokylässä Matelin lauluaitassa, Korhosen museoaitoissa ja Luontopirtti Mesikässä. Parppeinvaaran Runokylässä esillä olevat taiteilijat ovat Soledad Chuaqui, Helsinki, Kuutti Lavonen, Helsinki, Tarja Malinen, Joensuu, Eeva Tiisala, Helsinki ja Timo Vartiainen, Helsinki. Näyttely on avoinna 4.6.-31.8.2016.

MÖHKÖNVIRTA 2016 - ryhmänäyttelyn taiteilijat

Kuvataide:   

1.  Hannu Castrén /Jyväskylä  2. Soledad Chuaqui /Helsinki 3. Päivi Hynninen /Joensuu 4. Toivo Jaskanen /Lieksa 5. Juhani Järvinen /Simpele6. Harald Karsten /Jyväskylä 7. Heikki Kukkonen /Hanko  8. Kuutti Lavonen /Helsinki 9. Tarja Malinen /Joensuu 10. Jussi Nykänen /Imatra 11. Tiitus Petäjäniemi /Helsinki 12. Pauno Pohjolainen /Kuopio 13. Matti Reivi /Juuka 14. Eeva Tiisala /Helsinki 15.  Timo Vartiainen /Helsinki 16. Heidi Vasara /Joensuu 17.  Kari Virtanen /Joensuu

Tanssitaide:     Metsäntansseja - kuvan virta, liikkeen kierre/ Kaisa Kukkonen ja Raisa Vennamo-työryhmä

Kuraattorit: Möhkönvirta - työryhmä  Hannu Castrén / Toivo Jaskanen

Taiteilijaesittelyt 2016

 

Parppeinvaaran Runokylä 1.6.-31.8.2017


Erkki A. Sivonen (1927-2000) oli ilomantsilainen opettaja, valokuvaaja ja toimittaja. Hän syntyi Aajevaarassa ja työskenteli vuosina 1953-1964 Möhkön koulun opettajana. Möhkössä Erkki A.Sivonen avioitui koulun toisen opettajan Marjatta Turusen kanssa. Vuonna 1964 Sivoset siirtyivät opettajiksi Ilomantsin kirkonkylälle, Erkki kansalaiskouluun ja Marjatta kirkonkylän kansakouluun.


Erkki A. Sivosen lehtimiesura alkoi 1960-luvun alussa. Vuosikymmenten ajan Sivosen juttuja, novelleja ja runoja julkaistiin eri lehdissä. Karjalan Maa sai Sivosesta ahkeran avustajan 1970-luvulta 1990-luvun lopulle saakka. Uusi Kuvalehti julkaisi Sivosen kirjoittamia juttuja rajaseudun asioista. Paikallislehti Pogostan Sanomat ja sen edeltäjä Pogostan Pakinat julkaisivat myös Sivosen kirjoituksia. Sivosen juttujen aihepiirit liittyivät maaseudun elämään; elinkeinoihin, ihmisiin ja historiaan.


Erkki A. Sivonen oli mukana myös kunnallispolitiikassa. Viimeisinä elinvuosinaan hän oli maankuulu sääprofeetta, ja hän teki 25 vuoden aikana kolmisensataa sääjuttua Karjalan Maa –lehteen. Lehtimiesuraan liittyi olennaisena valokuvaaminen. Sivonen kuvasi juttujensa kuvitukseksi ilomantsilaista elämänmenoa 1960-luvulta lähtien 1990-luvulle saakka. Sivosen kamera oli vuonna 1961 Münchenistä ostettu laatikkokamera ”kottaraisen pönttö”, jolla hän kuvasi 6 x 6 cm filmille kolmenkymmenen vuoden ajan. Vasta toimittajauran loppuaikoina oli tekniikan vaatimuksesta siirryttävä kinofilmiaikaan.


Näyttelyssä on esillä Erkki A. Sivosen valokuvia 1960-1980-luvuilta.

 

 RITVA KOVALAINEN JA SANNI SEPPO: ”SIELUNI ON SANKKA METSÄMAA”

1.6.–31.8.2013

”Suomalaiset ovat lähempänä metsäläishistoriaansa kuin monet Euroopan kansat, mutta ero tasoittuu nopeasti. Vuosisadan alun kirjailijoiden ja taiteilijoiden rakkauden tunnustukset erämaalle kuvaavat kokemuksia, jotka yhdistävät yhä harvenevaa joukkoa. Metsä on ollut elämämme piirin raja. Havumetsien keskellä olemme jakaneet metsän kanssa kaiken; surut, ilot, pelot, yksinäisyyden, turvan. Se on ollut piilopaikka ja myös paikka, jonne kadotaan ja kuollaan. Kun metsä on kesytetty ja organisoitu, on jäljellä mielikuva metsästä, jokaisella omansa. Kun metsä muuttuu, muuttuu mielemme. Erämetsien myötä katoaa se sielu, joka niiden rauhaa kaipaa. Runouden metsää syleilevä kieli muuttuu taloudellisen ajattelun kieleksi. Painaudummeko yhä sen syliin, syleilyyn, uumeniin, helmaan ja sydämeen vai onko se villiydessään kammottava, ja turvallinen vain kun säätelemme sen omaan järjestelmäämme sopivaksi ja määrittelemme sen hakkuukypsäksi, yli-ikäiseksi tai vajaatuottoiseksi.” Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo

Sieluni on sankka metsämaa näyttely koostuu valokuvista ja lyhytelokuvasta Sateenkaarenpää, jossa ilomantsilaiset kertovat metsästä ja sen menettämisestä.

 

Kesällä 2016 Runonlaulajan pirtin vaihtuvien näyttelyiden tilassa on Suden paluu- suomalaista susihistoriaa- näyttely.

Suden paluu- näyttelyssä valotetaan monipuolisesti sutta osana suomalaista ja eurooppalaista luontoa ja kulttuuria sekä kerrotaan millainen susi on eläinlajina, tutkimuskohteena ja riistaeläimenä. Näyttely esittelee myös satujen, tarinoiden ja modernin populaarikulttuurin suden – suden ihmisten mielessä ja kielessä.

Näyttelyn on tuottanut Suomen Metsästysmuseo.

 

 

Möhkönvirta -näyttely siirtyy kesällä 2017 Joensuun Taiteilijaseuran luotsattavaksi.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat Joensuun Taiteilijaseuran jäsenet Kari Virtanen, Heidi Vasara ja Tuomas Ollikainen. Näyttelyn taiteilijat ovat: Dina Chetvertnaya, Petroskoi, Natalia Egorova, Petroskoi, Päivi Hynninen, Joensuu, Mikko Itälahti, Helsinki, Saara-Maria Kariranta, Helsinki, Mirva Liimatta, Kuopio, Natalia Loginova, Petroskoi, Unto Lund, Ilomantsi, Tuuli Meriläinen, Lieksa, Hanneriina Moisseinen, Helsinki, Tuomas Ollikanen, Joensuu, Jonna Salonen, Joensuu, Jarkko Suvela, Turku, Jarmo Somppi, Helsinki, Riikka Viinikanoja, Kuopio ja Tonia Yufa, Pietari.

Näyttely on esillä Möhkön ruukilla ja Parppeinvaaran Runokylässä museoiden aukioloaikoina 2.6.-2.9.2017.

Lisätietoja: Kari Virtanen, Möhkönvirta-työryhmä, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 4640705; puheenjohtaja Tuija Hirvonen-Puhakka, Joensuun Taiteilijaseura, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 3047865

museonjohtaja Ulla Vartiainen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 4098825