Parppeinvaaran Runokylä 1.6.-31.8.2017


Erkki A. Sivonen (1927-2000) oli ilomantsilainen opettaja, valokuvaaja ja toimittaja. Hän syntyi Aajevaarassa ja työskenteli vuosina 1953-1964 Möhkön koulun opettajana. Möhkössä Erkki A.Sivonen avioitui koulun toisen opettajan Marjatta Turusen kanssa. Vuonna 1964 Sivoset siirtyivät opettajiksi Ilomantsin kirkonkylälle, Erkki kansalaiskouluun ja Marjatta kirkonkylän kansakouluun.


Erkki A. Sivosen lehtimiesura alkoi 1960-luvun alussa. Vuosikymmenten ajan Sivosen juttuja, novelleja ja runoja julkaistiin eri lehdissä. Karjalan Maa sai Sivosesta ahkeran avustajan 1970-luvulta 1990-luvun lopulle saakka. Uusi Kuvalehti julkaisi Sivosen kirjoittamia juttuja rajaseudun asioista. Paikallislehti Pogostan Sanomat ja sen edeltäjä Pogostan Pakinat julkaisivat myös Sivosen kirjoituksia. Sivosen juttujen aihepiirit liittyivät maaseudun elämään; elinkeinoihin, ihmisiin ja historiaan.


Erkki A. Sivonen oli mukana myös kunnallispolitiikassa. Viimeisinä elinvuosinaan hän oli maankuulu sääprofeetta, ja hän teki 25 vuoden aikana kolmisensataa sääjuttua Karjalan Maa –lehteen. Lehtimiesuraan liittyi olennaisena valokuvaaminen. Sivonen kuvasi juttujensa kuvitukseksi ilomantsilaista elämänmenoa 1960-luvulta lähtien 1990-luvulle saakka. Sivosen kamera oli vuonna 1961 Münchenistä ostettu laatikkokamera ”kottaraisen pönttö”, jolla hän kuvasi 6 x 6 cm filmille kolmenkymmenen vuoden ajan. Vasta toimittajauran loppuaikoina oli tekniikan vaatimuksesta siirryttävä kinofilmiaikaan.


Näyttelyssä on esillä Erkki A. Sivosen valokuvia 1960-1980-luvuilta.

 

Möhkönvirta -näyttely siirtyy kesällä 2017 Joensuun Taiteilijaseuran luotsattavaksi.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat Joensuun Taiteilijaseuran jäsenet Kari Virtanen, Heidi Vasara ja Tuomas Ollikainen. Näyttelyn taiteilijat ovat: Dina Chetvertnaya, Petroskoi, Natalia Egorova, Petroskoi, Päivi Hynninen, Joensuu, Mikko Itälahti, Helsinki, Saara-Maria Kariranta, Helsinki, Mirva Liimatta, Kuopio, Natalia Loginova, Petroskoi, Unto Lund, Ilomantsi, Tuuli Meriläinen, Lieksa, Hanneriina Moisseinen, Helsinki, Tuomas Ollikanen, Joensuu, Jonna Salonen, Joensuu, Jarkko Suvela, Turku, Jarmo Somppi, Helsinki, Riikka Viinikanoja, Kuopio ja Tonia Yufa, Pietari.

Näyttely on esillä Möhkön ruukilla ja Parppeinvaaran Runokylässä museoiden aukioloaikoina 2.6.-2.9.2017.

Lisätietoja: Kari Virtanen, Möhkönvirta-työryhmä, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 4640705; puheenjohtaja Tuija Hirvonen-Puhakka, Joensuun Taiteilijaseura, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 3047865

museonjohtaja Ulla Vartiainen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 4098825