×

Change Language

FI EN DE
×
×

Tapahtumat 2019

Tapahtumia pitkin kesää

Tapahtumat 2019

Parppeinvaaran praasniekka 15.6.2019

Palvelus tsasounalla klo 17. Tsuajut Runonlaulajan pirtillä palveluksen jälkeen. Vapaa pääsy.
Järjestäjä Ilomantsin ortodoksinen seurakunta.

Tupakonsertti: Pienkanteletyöpaja 20.6.2019 klo 15

Opi 5-kielisen kanteleen soittamisen alkeet. Työpajassa opetellaan soittamaan helppoja perinteisiä melodioita kansanmuusikko Katja Malisen johdolla. Laulaakin saa! Max. osallistujamäärä 10 henkilöä, kesto noin 1 tunti.  Liput 0/6/8 euroa (sis. pääsymaksun museoon).

Tupakonsertti: Kantelemusiikkikonsertti 27.6.2019 klo 15

Kesäkuun 27. päivän tupakonsertissa kuullaan kantelemusiikin rakastetuimpia helmiä Emilia Piipposen soittamana. Ikisuosikkien lisäksi ohjelmaan mahtuu myös muutama modernimpi teos sekä Piipposen omia sovituksia kuulijoiden toivekappaleista.

Emilia Piipponen on ilomantsilainen kanteleensoittaja ja pianisti. Emilia on keikkaillut kanteleensa kanssa ympäri Suomea useissa tilaisuuksissa ja kahtena vuotena myös Berliinin Grüne Woche -messuilla. Emilia antaa kanteleensoittoonsa sävyjä taide- ja kansanmusiikin lisäksi myös pääaineestaan pianosta sekä kotipaikkakuntansa perinteistä ja tunnelmasta. Tällä hetkellä Emilia opiskelee Turun Taideakatemiassa musiikin koulutusohjelmassa.

Tupakonsertti: Liisa ja Tellu - Mateli 20 vuotta! 4.7.2019

Konsertti Runonlaulajan pirtissä klo 18

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka, suomalaisen kansanlaulun grand old ladyt ovat jälleen yhdistäneet voimansa.

Mateli Kuivalattaren ja muiden naisrunolaulajien vanhat runot heräävät eloon näiden taitavien muusikoiden ja uraauurtavien lauluntaitajien käsittelyssä. Naisten äänet kattavat sävyt herkästä hurjaan, kauniista rujoon ja sulavat yhteen niin, ettei kuulija voi niitä erottaa.

Duon ensimmäinen yhteinen levy, Mateli, ilmestyi vuonna 1999 Kansanmusiikki-Instituutin julkaisemana. Ikiaikaiset laulut ovat kestäneet ajan hammasta ja laulut ovat tämän duon esittäminä vain vahvistuneet ja syventyneet elämänkokemuksen karttuessa.

Rajakenraalin päivä - E.J. Raappana Ilomantsissa 9.7.2019  klo 9-16

"E.J.Raappana Ilomantsissa" -kiertoajelu Ilomantsin sotahistorian kohteissa.

Retken aikana tutustutaan talvisodan kohteisiin ja erityisesti kesän 1944 taisteluihin. Oppaana sotahistorian opas sotakamreeri Rauno Suhonen.

Lähtö klo 9 Ilomantsista ja paluu klo 16 takaisin Ilomantsiin.
Hinta 20 € /hlö (retken hintaan kuuluu myös retkikahvit makealla kahvileivällä).
Lounas klo 11 Mantan Majatalolla Möhkössä. Sotapojan sapuska 15 € / hlö (lounasvaraukset 5.7.2019 mennessä).

Lisätietoja ja lippu- sekä lounasvaraukset: 050 3758787 ja parppeinvaara(@)ilomantsi.fi

Tupakonsertti: Meksikolaisen kansanmusiikin ilta 11.7.2019 klo 18

Savonlinnalais-joensuulainen duo Como Nova esittää meksikolaisia rancheroja pohjoismaisella otteella. Kokoonpanon jäseninä ovat Tuomas Termonen (kitara) ja Sini-Maria Melanen (laulu). Liput 0/6/8 euroa (sis. pääsymaksun museoon).

Tupakonsertti: Nurkkatanssit 18.7.2019 klo 18

Nurkkatansseissa opetellaan yhdessä muutamia helppoja suomalaisia kansantansseja. Opettelua ohjaa Maukkulan tanhuryhmän ohjaaja Riitta-Miina Piipponen. Luvassa rentoa ja mukavaa yhdessäoloa pelimannimusiikin tahtiin! Aikaisempaa tanssikokemusta ei tarvitse olla.

Kohtalokas suo 19.7.2019 klo 13

Kohtalokas suo on ilomantsilainen pienoisnäytelmä, joka perustuu ilomantsilaisten runonlaulajien runoihin. Näytelmässä seikkailevat Katri-neiti, veljensä Joukamoinen sekä heidän vanhempansa. Mukana on tietenkin myös kanneltaan soittava Väinämöinen.

Vaikka teksti pohjautuu ikiaikaisiin runoihin, näytelmän juoni on kuitenkin aina ajankohtainen rakkaus ja sopivan puolison löytäminen. Näytelmä etenee vauhdikkaan ja välillä surumielisen musiikin siivittämänä.

Esityksen laadun takaavat kansanmusiikin ammattilaiset Liisa Matveinen ja Tellu Turkka sekä osaavat harrastajat Anna-Liisa Hassinen, Matti Laakso ja Yngve Lostedt. Esityksen kesto on noin 20 minuuttia.

Runonlaulajan pirtissä tapahtuvaan esitykseen pääsee museon pääsylipun hinnalla.

VILDÁ Parppeinvaaralla 20.7.2019 klo 20

Konsertti ravintola Parppeinpirtissä

Liput 15 €, maksu käteisellä.
Lippuvaraukset: 050 3758787 ja parppeinvaara(@)ilomantsi.fi

Parppeinvaaralla juhlitaan perinteiseen tapaan Matelin päivää. Matelin päivän konsertissa esiintyy VILDÁ. VILDÁn musiikki on uniikki yhdistelmä mystisiä joikuja, svengaavia rytmejä sekä improvisaatiota. Vaikutteita ammennetaan niin saamelaisten vahvasta yhteydestä luontoon, nykypäivän popmusiikista kuin myös suomalaisesta kansanmusiikistakin. Syntyy ainutlaatuinen äänimaailma, joka tempaisee kuulijan matkalle pohjoisen tuntureille, saamenmaan tuulien tuiverrukseen.

Tupakonsertti: Luovan liikkeen tunti 25.7.2019 klo 18

Liiku luovasti improvisoidun live-musiikin tahdissa. Etsi kehosi rajoja – väärää liikettä ei ole. Voit liikkua hitaasti, tanssia villisti tai vain venytellä. Ohjaamme sinut alkuun hengitysharjoituksilla.  Tunnin ohjaavat Katja Malinen ja Emilia Piipponen. Heidän soittimiaan ovat muun muassa kanteleet ja didgeridoo. Sopii kaikille! Kesto noin 50 min. Liput 0/6/8 euroa (sis. pääsymaksun museoon).

Suuren järven syvä hengitys. Alustus ja keskustelua ihmisen mielen suhteesta luontoon 16.8.2019 klo 18

Luento- ja keskustelutilaisuus Runonlaulajan pirtissä klo 18-19.30. Alustajana ekoteologi Pauliina Kainulainen. Vapaa pääsy. Parppeinvaaran runokylä avoinna on klo 19.30 saakka, klo 17.00-19.30 vapaa pääsy. Järj. Kohtuus-liike ja Ilomantsin Museosäätiö. Tapahtuma on osa Karhufestivaalin ohjelmatarjontaa.