×

Change Language

FI EN DE
×
×

Pogostan nuoriso 1981–1985

Valokuvaaja Paula Kukkonen

Pogostan nuoriso 1981-1985

Valokuvaaja Paula Kukkonen

Taideteollinen korkeakoulu, valokuvaaja 1982

Ilomantsin yhteislyseo, ylioppilas 1974

Työura

Yhtyneet kuvalehdet / Otavamedia, valokuvaaja 1996-2018

Freelancer-kuvaaja

Pohjois-Karjalan valokuvauksen ohjaava läänintaiteilija 1983-1986

Ilomantsissa syntynyt Paula Kukkonen aloitti valokuvaajan työuransa Pohjois-Karjalan läänintaiteilijana. Työ alkoi heti Taideteollisesta korkeakoulusta valmistumisen jälkeen. Läänintaiteilijan tehtävässä hän jatkoi edeltäjänsä Mikko Savolaisen työtä. Paula Kukkosen aikana valokuvauksen harrastajamäärä kasvoi, sillä miesvaltainen harrastus houkutteli mukaan nuoria ja naisia.

Kukkosen oma kiinnostus valokuvaukseen heräsi Ilomantsin yhteislyseon kuvaamataidon opettajan, innokkaan valokuvaharrastajan Pertti Kokin vaikutuksesta. Hänen ansiostaan nuoret pääsivät tutustumaan pimiön kiehtovaan maailmaan. Koulun kellarin pimiössä filmien kehitys ja kuvien teko oli nuorelle koululaiselle vaikuttava kokemus. Tuolloin Kukkonen hankki oman ensimmäisen kameransa. Kokin oppilaista jopa viisi päätyi ammattivalokuvaajaksi.

Pogostan nuoriso 1981-1985 -näyttelyyn Paula Kukkonen on valinnut laajasta arkistokokoelmastaan kuvia nuorten elämästä eri tilanteissa. Ollen itsekin nuori hän pääsi lähelle kuvattaviaan, ja tämä heijastuu kuvien välittömänä ja vilpittömänä tunnelmana.

Näyttelyn kuvat kertovat nuorten kouluelämän taitekohdista, harrastuksista ja yhteisestä tekemisestä kuten Nuorisotalon talkoista. Tapahtumat vetivät paljon nuoria mukaansa, ja esimerkiksi Nuorisotalon pihalla järjestetyssä Pogo -päivässä esiintyi useita paikallisia yhtyeitä. Nuorten elämä 40 vuotta sitten näyttää niin viattomalta ja yhteisölliseltä. Pogostan nuorten kokoontumispaikat ovat nyt muualla. Nuorisotalon paikalla on kerrostalo. Mikä muu on muuttunut kuin muoti ja kylän raitti?

Paula Kukkosen dokumentaariset kuvat tarjoavat aikamatkan menneeseen, omaan nuoruuteen. Niistä näkyy myös läpi uran säilynyt erityisyys, aito kiinnostus ja kontaktin luominen kuvattaviin, mikä luo oman tunnistettavan henkilökuvaustyylin. Suhteen luominen ja yhteys kuvattavaan on kaiken ydin. Ei siis ole yllättävää, että Paula Kukkonen on ollut luottokuvaaja useille kansikuvissa esiintyneille henkilöille.

Hektisen työuran jälkeen on Kukkosella ollut aikaa pysähtyä katsomaan vuosikymmenten takaisia arkistoja ja löytämään sama utelias ja avoin katse tällä kertaa omaan nuoruuteen näiden kuvien avulla.

Näyttelyyn on valittu kuvia mm. seuraavista tapahtumista kuten puhallinorkesterin harjoitukset, laskiaisrieha, penkkarit, vanhojen päivät ja ylioppilasjuhlat.

Mitähän kuuluu 1980-luvun Pogostan nuorisolle tänään?

Näyttely on avoinna keskiviikoisin 13.9.202315.5.2024 tai ennakkovarauksesta.